Onze sponsors

Veldvarkens

Duroc, Wolvarken, Kunekune

Verkoop van vlees en biggen.

We telen zelf wat verschillende gewassen voor onze varkens. voederbieten, aardperen, en vooral heel veel 'onkruid'.


Daarnaast halen we in de buurt van allerlei lekkernijen.


In de zomer harken we appels en peren bij elkaar in boomgaarden in de buurt. Dat zijn al gauw vele vele specie-kuipen vol.


We krijgen grote zakken met oud brood, en ook aardappels hebben we in overvloed.


Op deze pagina bedanken we die sponsors (zoals wij ze wel eens noemen), met wat foto's van smullende varkens. Fruit en groente

Valfruit, beschadigde appels, te zacht zachtfruit, enz. 

 

Begin 2018 vonden we een mooi adres voor fruit en groente voor onze varkens! Fruitbedrijf Horstink gooit elke week de appels met lelijke plekken, de overrijpe peren, en onrijpe afgevallen vruchten in de blauwe plastic tonnen die wij daar hebben neergezet.

Er komen ook overrijpe ananassen, verlepte kroppen sla, geplette avocado's, en meer van dat soort spul uit hun boerderijwinkel in terecht. 

En elke week halen wij de gevulde tonnen op, en zetten er weer lege tonnen neer. 

 

De varkens zijn helemaal in hun nopjes als we ze een paar scheppen geven uit die tonnen; ze zijn gek op een mix met van allerlei vitamientjes. Zoeken is hun hobby! Die ene kiwi, of juist die tros druiven... smullen :) 

Pompoenen

Heel wat kratten vol met pompoentjes en kalebassen.


Iemand hier uit de buurt teelt elk jaar heel wat pompoentjes en kalebassen voor de sier. Vooral voor verkoop aan huis. Maar bij die teelt zijn er heel wat vruchten die net niet mooi genoeg zijn. Die gekke plekjes hebben, of tijdens het groeien beschadigd raken. En die krijgen wij voor onze varkens!

Ook zijn er aan het einde van het seizoen wat vruchten over die gewoon niet verkochten, en ook die worden netjes tot op ons erf afgeleverd. Daar zijn wij en onze varkens erg blij mee.

Aardappels

Vele kisten vol met aardappels.


Hier en daar een rot exemplaar, en een te lage aardappelprijs om die er tussenuit te laten zoeken.

Dat maakt een berg met aardappels al gauw zo goed als waardeloos.


Maar niet voor ons hoor! Onze varkens zijn gek op deze voedzame knollen. Ze zijn niet zo vies van een rotte aardappel, en wippen ze er anders wel tussenuit. Net zo makkelijk.


We krijgen de aardappels ondertussen van 2 adressen. Namelijk van Hissink Aardappelen en Eelderink Zelhem


Daar zijn we erg blij mee!

Oud brood

Elke week krijgen we een flinke hoeveelheid 'oud' brood. Van witte puntjes tot krentenbrood. Het lag vaak de dag daarvoor nog in de winkel.

 

Eerder kregen we via via via wel eens een grote lading met brood. Het was altijd wat onzeker hoeveel er na al die adresjes van dierenhouders nog voor onze varkens overbleef. Zodra we heel veel kregen, probeerden we het brood goed te drogen zodat we het ook in de 'magere tijden' konden voeren. Want het kon zo maar weer eens weken duren voordat er weer wat kwam.

 

Daarna kwam er steeds iemand uit Utrecht rijden met zijn auto vol met brood wat over was van supermarkten. Hij leverde dat dan af in Beekbergen, waarna het naar Doesburg werd gebracht, waar wij het dan weer op konden halen. Heel wat schakels, we waren er erg blij mee! Dat is jaren lang een goeie bron van voer geweest. Helaas ging hij verhuizen, en kon hij niet meer helpen. 

 

Toen zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe broodleverancier, en die hebben we gevonden. In de buurt deze keer! In Doetinchem. Daar sparen ze al het oude brood voor ons op, en we halen dat 2 of 3x in de week op. 


Oude (moestuin)zaden.

Om te zaaien in velden die zijn 'omgewroet'.


In onze grond zitten al heel wat onkruidzaden. Van al die keren dat een varkensveld even niet in gebruik was en het onkruid en gras in de bloei schoten en zich uit konden zaaien. Dus elke keer als een stel varkens al het groenvoer uit hun veld wel op hebben gegeten of onder hebben gewerkt met hun neus, dan hoef je het veld maar een paar weken rust te gunnen en er groeit alweer van allerlei lekkers. Daar hoeven we verder niets voor te doen.

Maar soms komt er wel heel veel van hetzelfde op, en/of willen we gewoon even wat variatie in die velden. Voor dat doel hebben we altijd wel een emmer staan met handenvol oude (moestuin)zaden. Gekregen van leden van het Moestuinforum die hun 'zadenbak' op hebben geschoond. Want zaden hebben een houdbaarheid, en na die datum gaat de kiemkracht bijvoorbeeld achteruit. Dat is lastig voor in de tuin, als je rijtjes zaait waar dan gaten in vallen omdat niet alles meer op komt.

Maar voor de varkensvelden maakt dat niet uit, er komt altijd nog wel wat op, en als er iets weg blijft dan missen we dat ook niet. Zo groeit er ondertussen van alles in onze velden. Van sla tot boontjes, van pompoenen tot rucola. Hier en daar laten we die groenten en kruiden ook weer bloeien en uitzaaien, zodat we de komende jaren steeds weer wat terugvinden tussen het gras en onkruid.