Veld-zeep

Veldvarkens

Duroc, Wolvarken, Kunekune

Verkoop van vlees en biggen.

Zeep van onze veldvarkens.

Je zou het niet denken, maar voor echte mooie ouderwetse zeep heb je dierlijk vet nodig.


Onze Veldvarkens leven langer, en het zijn ook wat oudere buiten-rassen, dus hebben ze al gauw een lekker laagje vet opgebouwd. Vooral de wolvarkens, en de kruisingen daarvan, hebben een mooie speklaag.

Dat vet willen we graag ergens voor gebruiken, omdat dat nou eenmaal ook bij het dier hoort. Ook dat vet heeft hier een jaar gelopen, en ons varken beschermd tegen kou en ook zon.


We zijn dus gaan bedenken hoe we dat vet kunnen omzetten tot iets moois / lekkers.

Op het Moestuinforum hebben we 'Jasmin Soap' gevraagd om met ons een samenwerking aan te gaan. Ze maakt de mooiste en lekkerste zepen, maar werkte eigenlijk nooit met varkensvet.


Op mijn verzoek is ze dus eens wat gaan testen en uitproberen en ik verwacht dat we binnenkort wel eens wat zepen kunnen 'proeven'. Lees hier haar 1e indrukken :

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Back to Basic: Reuzelzeep


Jorieke van Veldvarkens vroeg me of ik interesse had in een samenwerking tussen haar rest reuzel en mijn zeepvaardigheden. Ik moest daar even over denken, omdat ik altijd vegetarische zepen heb gemaakt. Ik ben al jaren fan van de wijze waarop Jorieke en Joep op hun zelfvoorzienende boerderij omgaan met hun dieren. Haar nuchtere argument was dat het respect was om alles van een dier te gebruiken na de slacht, en nooit iets zomaar weg te gooien. Dat vond ik een heel goed argument. Jorieke kan zelf ook zeep maken, maar daar heeft ze tegenwoordig geen tijd meer voor.


Ik krijg de lappen huid en vet fantastisch mooi vacuĆ¼m verpakt en ingevroren aangeleverd. En het experimenteren is begonnen.

Mijn vertrouwde zeeprecepten aan de kant geschoven, en nieuwe verhoudingen en samenstellingen ontdekken. Er gaat wel wat tijd in zitten, want via de cold process methode moet je de zepen 6 weken laten rijpen voordat je ze kunt beoordelen op hun kwaliteiten. Vaak worden zepen zelfs nog kwalitatief beter na vrij lange tijd rijpen (half jaar, jaar). Logischerwijs begin je met een 100% reuzelzeep, zonder enige toevoeging wat kleur of geur betreft. Dan heb je je uitgangspunt van waaruit je kleine veranderingen kunt gaan aanbrengen.


De eerste test batch is rijp, en getest. Ik ben er niet compleet happy mee. De zeep ruikt erg lekker naar pure zeep, lekker ouderwets. Daar ben ik wel content mee. Maar ik vind de zeep niet zo stabiel in kleur (is niet zichtbaar op deze foto's), een pietsie brokkelig (kan eventueel wel charmant zijn in grove brokken zeep, maar niet als je een bloemenmal gebruikt). In gebruik is het een zachte zeep. De schuimvorming komt langzaam op gang, maar met lekker rubben komen er uiteindelijk wel wolken schuim op je handen.


In de volgende ronde ga ik cocosolie en ricinusolie toevoegen om de schuimvorming te vergroten. Tegelijkertijd mag deze batch verder uitharden. Misschien is de brokkeligheid het resultaat van mijn ongeduld, en heb ik de zeep te snel beroerd.


 facebook.com/JasminSoap


Haar 2e update, van 22-9-2014 :


De Veldzepen in een jasje gestoken


Het experimenteren met het varkensvet van de Veldvarkens gaat gewoon door. Het gaat langzaam, vanwege de rijpingstijden van de zeep, maar wij hebben geen stress. De Veldzeep naturel (100% reuzel, geen geur of kleur toegevoegd) heeft als nadeel dat er donkere bruine vlekjes gaan ontstaan in de strakke, witte zeep. Dit heeft geen relatie met de kwaliteit van de zeep. In plaats van weggooien, ontstond het idee om de zepen te gaan vilten. Basiskleur: gebroken wit, met gekleurde merino wol of pure zijde als variatie. Het resultaat is boven verwachting. Het ziet er leuk uit, schuimt als een tierelier, veel meer dan zonder een vilten jas. Een hele leuke zeep voor mensen die geen toevoegingen wensen of kunnen verdragen. Gevilte zeep gaat langer mee dan 'kale' zeep, en het vilten jasje krimpt mee met de zeep. Aandachtspuntje: tussen het gebruik door moet je de zeep de kans geven weer te drogen, zo heb je het langst plezier van je zeep.

Omdat we nog in de experimenteer fase zitten, zijn er op DIT moment nog geen veldzepen te koop. Dat gaat in de toekomst wel gebeuren natuurlijk

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Update van 28 september:


Veldzeep - Kleuren zoeken, Geuren zoeken


De volgende veldzeep ging een andere kant op: met geur en kleur. Ik koos Italiaanse lichtgroene aarde en Caput mortuum, een historisch ijzeroxidepigment. Naast de lichtgroene Italiaanse aarde zette ik een modernere olijfgroene mica, en naast de donkerrode Caput mortuum zette ik een helder rode mica.

Ik wilde een citrusgeur, maar citrusgeuren verdwijnen gauw in CP-zeep, dus ik koos drie geuren die elkaar moeten versterken: etherische citroenolie, etherische citroengras (lemongrass) en etherische citronella. Het blijft een gok hoe lang de geur zal blijven hangen in de zeep (dat is het nadeel als je alleen met natuurlijke grondstoffen werkt, dat heb je dan niet in de hand)..