Recepten

Recepten.

Hier plaatsen we zo af en toe wat recepten, van gerechten die ons en onze (vaste) klanten goed smaken!

 

Wij zijn gek op varkensvlees. En koken er dan ook vaak mee. Vooral het gehakt is geliefd om mee te experimenteren, want daar kan je alle kanten mee op.

Maar ook met speklappen, hamlappen, en schnitzels bijvoorbeeld.

We laten op deze pagina ook zien hoe wij gerookt buikspek maken, en hoe we een hele achterpoot zouten en drogen. Heerlijk!!

 

We houden het aantal ingrediënten per recept vrij laag en houden het graag simpel, geen dure flesjes saus of moeilijk-te-vinden-potjes kruiden die je maar 1 maal nodig hebt.

 

Mocht je zelf een beproefd recept hebben, waarin ons varkensvlees een grote rol speelt? Geef maar door! Graag met foto's, want dan loopt het water ons al in de mond.

Simpele preischotel.

Recept van een vaste klant, en gehakt liefhebster :-)

Voor 2 personen: 250 gram veldvarkens-gehakt, 500 gram prei, 6 aardappelen, 1 ei, en wat room of melk.

 

De aardappelen schillen en koken tot ze bijna gaar zijn. Afgieten en uit laten wasemen.

De prei in wat langere stukken snijden, of gewoon in ringen, goed wassen en ook koken tot bijna gaar. Afgieten in een vergiet en heel goed laten uitlekken.

Gehakt in wat boter/ braadproduct of olie rul bakken. Kruiden die je zelf lekker vind toevoegen.

 

De aardappel in plakken snijden en dakpansgewijs in een ovenschaal leggen. Het gerulde gehakt er boven op doen. Als laatste de prei op de gehakt leggen.

 

Klop een eitje los met wat melk, room, of wat je in huis hebt en giet over de ovenschotel.

 

Dan 30 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.

 

Tip: eventueel kun je nog wat geraspte kaas over de ovenschotel strooien.

.

Pilaf.

Favoriet gerecht van ons, uit te breiden en aan te vullen met wat je maar hebt liggen :-)

 

Voor 2 personen: 250 gram veldvarkens-poulet (nasi-bami stukjes), tomatenpuree, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels ketjap, 1 theelepel sambal, 1/2 blik perziken uit blik (op siroop), 1 eetlepel aardappelzetmeel of maïzena.

 

Smelt wat boter in een pan, en braad het vlees aan. Niet al te bruin, gewoon even goed omscheppen en verhitten. Snijd de ui in ringen of blokjes en pers en snipper het teentje knoflook. En bak dat nog even mee.

Draai het vuur wat lager en voeg het sap van de perziken, het blikje tomatenpuree, de ketjap en de sambal toe. Laat dit 1 uur zachtjes sudderen.

 

Voeg het verdikkingsmiddel (aardappelzetmeel of maïzena) toe, nadat je het hebt gemengd met wat water. Even doorroeren, tot je het dikker ziet worden. Dan kunnen de in stukjes gesneden perziken er bij. Nog even goed doorwarmen (niet meer laten koken).

 

Lekker met rijst, maar ook met aardappel en vast ook met pasta.

 

Tip: ik maak dit gerecht vaak voor 4 personen, zodat het hele blik perziken op gaat en omdat het best wat werk is (qua tijd sudderen, niet qua moeilijkheid). De helft eten we op, de andere helft warmen we de volgende dag op. Heerlijk!

 

Tip2: Gebruik in plaats van tomatenpuree een flinke scheut ketchup, een restje (dikke)tomatensoep, tomatenchutney, of wat je dan ook hebt staan.

Voeg kliekjes groente toe, of blokjes aardappels van de dag daarvoor, wat dan ook. Alles smaakt lekker met een rood sausje haha.

 

Tip3: Dit is ook een ideaal gerecht om 's ochtends of 's middags al te maken, en dan 's avonds nog even door te warmen. Je hoeft tijdens dat sudderen niet steeds te blijven roeren, dus je kunt er gerust even bij weglopen.

 

 

 

 

Gevulde paprika's.

Recept van een vaste klant, en gehakt liefhebster :-)

Voor 2 personen: 250 gram gehakt, 2 rode punt paprika's, Half pakje feta, Half pakje tomatensaus( Heinz), Half bakje champignons.

 

 

Snijd de champignons in kleine stukjes en bak ze even in wat bakboter of olie. Laat wat afkoelen.

Doe de gehakt in een schaal of diep bord, en meng er de stukjes champignons en een gedeelte van het halve pakje feta verkruimeld erdoor. Zout, peper, knoflook en paprika poeder naar smaak erbij. Kneed/ prak even door. Snijd de paprika's in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Leg ze in een ovenschaal en vul ze met het gehakt. Verdeel een half pakje tomatensaus over de paprika's zodat ze bedekt zijn met de saus.

 

Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de paprika's in 30 minuten gaar.

Lekker met pandan rijst.

 

Tip: op dezelfde manier kun je ook courgettes vullen. Dan alleen de courgettes eerst even 5 minuten koken en uit laten lekken. Daarna de kern eruit halen en vullen.

 

Gezouten en gerookt (buik-, kinnebak-,) spek.

Je hebt (nitriet)zout nodig, bruine suiker, zwarte peper, jeneverbessen, laurierblad, en aardig wat geduld. En daarna een vuurtje met lekker wat rook.

 

Van buikspek, en ook van de kinnebakken, maken wij door middel van zouten en roken een heerlijk stukje vlees.

Je moet de stukken spek eerst goed insmeren met het mengsel van zout / suiker / specerijen. Dan leg je de stukken op elkaar, in een grote bak. Die bak zet je koel weg, liefst in een kelder bijv.

Elke dag haal je de stukken uit die bak, giet je het vocht weg, en smeer je het spek weer in met het mengsel. Dit doe je een dag of 5 á 6, afhankelijk van hoe dik het spek is. En hoe zout je het wilt hebben.

Dan spoel je het spek af, en dep je het goed droog. Laat het nog even goed (al hangend) aandrogen voordat je het gaat roken. Dan pakt de rook beter.

 

We roken het spek qua temperatuur niet al te precies, we snijden er toch vaak spekblokjes van die je nog even goed krokant bakt. Maar zorg dat de temperatuur niet te hoog wordt, dan drupt er een boel vet uit. En dat wil je niet. Rook ongeveer 1,5 uur om er een heelijke smaak aan te geven.

Wil je het spek ook koud kunnen eten, dan moet je het warm roken en dan druk je het beste een thermometer in het vlees. Zo meet je de kerntemperatuur, die laten wij boven de 66 graden komen.

Gezouten en gedroogde ham.

Je hebt nitrietzout nodig, een flinke achterpoot/bil van een varken dat lekker buiten rond heeft kunnen lopen, en veel geduld.

 

Van de stevige billen/poten van onze varkens, maken we heerlijke gedroogde rauwe ham. Voor op brood, bij een stukje meloen, of gewoon zo uit het vuistje.

 

Je hebt een mooie grote bak nodig, van hout, of plastic. Het mag geen bak zijn van metaal. Daar giet je een laag van zo'n 4 cm zout in. Doe vooral niet al te zuinig. Dan leg je de ham er in, en wrijf je goed veel zout in alle hoekjes en gaatjes van de ham. Vooral bovenaan bij de poot, als die is afgezaagd. Wees er zeker van dat je echt overal bent geweest. Daarna leg je de ham met de huid naar boven in de bak. En giet je er steeds wat zout op. Zorg dat het echt goed onder en aan de zijkanten van de ham komt. Er mag geen lucht zitten tussen de ham en het zout.

Op de plekken waar de ham wat smaller is, zoals bij de poot, daar kan je wat lege glazen flessen, of een schotje van hout ofzo zetten. Zodat je wat zout bespaart. Zorg dat er tussen de ham en de bak, een goede 2 cm zout zit. Mag ook meer zijn, maar echt niet minder.

En dan moet er bovenop nog een lekkere laag zout.

 

Leg dan een plankje op de berg met zout (waar de ham onder zit), en verzwaar dat met een gewicht dat 2 maal zwaarder is dan de ham zelf. Een ham weegt zo'n 12 kilo, dus het gewicht moet dan 24 kilo wegen.

 

Noteer op de kalender wanneer je de ham hebt begraven. Voor elke kilo ham, moet hij 3 dagen in het zout. Dus een ham van 12 kilo moet 36 dagen in het zout blijven.

 

Haal de ham na al die dagen uit het zout, en hang hem op. Hij moet al lekker naar rauwe ham ruiken.

Hang hem ergens waar de zon er niet direct op schijnt, en waar de lucht niet teveel stil staat. Dus een raampje open, en/of af en toe even lekker doortochten. Warm of koud (zomer, winter) maakt niet echt uit. Zorg dat het er niet vriest, dan zit je wel goed. (maar ook weer geen verwarming, in die ruimte.)

 

Na vele, vele, vele maanden (minimaal een maand of 9, bij een ham van dik 10 kilo), kan je de ham aansnijden en proeven!

Courgettesoep met hamschijf.

Nodig: courgette (of pompoen, of welke groente je maar wilt verwerken tot iets smakelijks), een mooie hamschijf, een klein beetje water, wat kruiden (wat je maar lekker lijkt) of een bouillonblokje.

 

Bak de hamschijf even in een koekepan (in wat reuzel), tot hij mooi bruin begint te worden. Ondertussen snij je een courgette in stukjes. Liefst eentje die te groot is geworden aan de plant. En die dus verder voor andere recepten niet meer zo lekker is. Je kunt ook pompoen gebruiken, erwten, bonen, tomaten, alles wat je maar lekker lijkt.

Doe die in een soeppan, met een klein beetje water. Echt heel weinig, het is al gauw teveel.

Leg de hamschijf er op en laat het zachtjes pruttelen met het deksel er op. Af en toe even roeren, zodat alle stukjes tot moes worden gekookt. En dan laat je alles nog lekker een 1,5 uur pruttelen. Draai de hamschijf af en toe even om, en druk hem weer een beetje onder het vocht.

 

De hamschijf begint dan na die 1,5 uur al mooi zacht te worden. En als je hem uit de pan haalt, moet je hem makkelijk in stukjes kunnen verdelen. Met een mes, of met je vingers. Pas op: heet!

De huid en het stukje bot laat ik er uit, de rest van het vlees gaat weer terug. Maar niet voordat je eventueel even de staafmixer door het soepje hebt gehaald.

 

Voeg nog wat zout, peper en kruiden toe, of een bouillonblokje.

Tortillas met gehakt, sla, chutney, en meer.

Nodig: tortillas, 1 à 2 stuks per persoon, net hoeveel je wilt eten, en hoe vol je de tortillas propt. Dan kan er verder van alles bij, op en in het gerecht. Stukjes paprika, blokjes courgette, maïskorrels, gekookte bonen etc. etc. Er moet natuurlijk van dat lekkere varkensgehakt bij, ik pak 250 gram voor 2 personen.

Je kunt er wat tomatenchutney bij doen, zure room, geraspte kaas, en ik gebruik altijd een (half)zakje taco-, of fajitakruiden. Van AH bijv.

 

Bak het gehakt mooi bruin en los, en gooi er ergens halverwege wat groente en als laatste de kruiden bij. Smeer alvast wat zure room, chutney, of bijv. guacamole in het midden op de tortilla. In een streep van de ene naar de andere kant. Leg daarna op die zelfde plek een laagje gehakt met groente, wat knapperige sla, wat kaas, en al het andere lekkers. En 'rol' dan de tortillas op door de zijkanten over het mengsel te vouwen. .

Je kunt ze dan ook nog even in een ovenschaal leggen, met wat curry of ketchup er over, en nog wat geraspte kaas. Even onder de gril, en eten maar!

 

Dikke ribben in bier met ui.

Nodig: een pak dikke ribben, 1 flinke rib per persoon. Ik gebruikte 1 ui per rib en zo'n 2 flesjes donker bier op de 3 ribben die ik heb bereid. Ze hoeven niet helemaal onder te staan, maar wel bijna. Aangezien het vocht ook nog wat inkookt tijdens het pruttelen.

Er gaan wat laurierblaadjes bij, en een stel boterhammen met mosterd. Om de saus in te dikken.

 

Bestrooi de ribben met zout en lekker wat peper en bak ze even mooi aan alle kanten aan in bijv. een schep reuzel. Haal ze daarna uit de pan en fruit de uitjes aan in het vet in de pan. Tot ze wat glazig worden. Daarna leg je de ribben op de uitjes, voeg wat laurierblaadjes toe, en giet het bier er bij. Met het deksel (schuin) op de pan pruttelt dat dan even lekker door. Zorg dat de vuur niet te hoog staat, het hoeft maar heel zachtjes te borrelen. Roer er af en toe even in, zodat alles lekker mengt en het vlees niet teveel boven het vocht uit steekt. Na een tijdje (een uur? 1,5?) beginnen de botten los te komen van het vlees. Dat is goed!

Besmeer een stel boterhammen met een flinke lik mosterd. En leg ze op het vlees/vocht. Die boterhammen zullen snel volzuigen met het vocht, en uit elkaar vallen. Roer nog lekker een paar keer door, de saus wordt nu snel dikker. Eet smakelijk :)

Wij aten er wat gekookte aardappels bij.