Onze sponsors

Veldvarkens

Duroc, Wolvarken, Kunekune

Verkoop van vlees en biggen.

We telen zelf wat verschillende gewassen voor onze varkens. voederbieten, aardperen, en vooral heel veel 'onkruid'.

 

Daarnaast halen we in de buurt van allerlei lekkernijen.

 

In de zomer harken we appels en peren bij elkaar in boomgaarden in de buurt. Dat zijn al gauw vele vele specie-kuipen vol.

 

We krijgen grote zakken met oud brood, en ook aardappels hebben we in overvloed.

 

Op deze pagina bedanken we die sponsors (zoals wij ze wel eens noemen), met wat foto's van smullende varkens.

 

 

Appels en peren

Vooral na stormachtige dagen, harken wij heel wat fruit bij elkaar! En soms wordt het zelfs hier afgeleverd! :)

 

We hebben ondertussen al een paar adresjes, waar we stilletjes en snel al het valfruit opruimen. We harken alles bij elkaar, en scheppen zo vele bakken en tonnen vol. Die tillen we in de auto, en weg zijn we weer.

 

Tot we weer een telefoontje krijgen, dat er weer wat is gevallen :-).

 

Het maakt de varkens weinig uit of ze nou sterappels, grote goudreinetten, zachte overrijpe peren, of kleine wilde appeltjes krijgen. Ze lusten ze allemaal.

 

In de zomer van 2017 hangen er weinig tot geen appels aan de bomen bij ons vaste adres, maar er kwam gelukkig een nieuw adres bij! Met bakken en speciekuipen en kruiwagens VOL met appels!

Pompoenen

Heel wat kratten vol met pompoentjes en kalebassen.

 

Iemand hier uit de buurt teelt elk jaar heel wat pompoentjes en kalebassen voor de sier. Vooral voor verkoop aan huis. Maar bij die teelt zijn er heel wat vruchten die net niet mooi genoeg zijn. Die gekke plekjes hebben, of tijdens het groeien beschadigd raken. En die krijgen wij voor onze varkens!

Ook zijn er aan het einde van het seizoen wat vruchten over die gewoon niet verkochten, en ook die worden netjes tot op ons erf afgeleverd. Daar zijn wij en onze varkens erg blij mee.

Aardappels

Vele kisten vol met aardappels.

 

Hier en daar een rot exemplaar, en een te lage aardappelprijs om die er tussenuit te laten zoeken.

Dat maakt een berg met aardappels al gauw zo goed als waardeloos.

 

Maar niet voor ons hoor! Onze varkens zijn gek op deze voedzame knollen. Ze zijn niet zo vies van een rotte aardappel, en wippen ze er anders wel tussenuit. Net zo makkelijk.

 

We krijgen de aardappels ondertussen van 2 adressen. Namelijk van Hissink Aardappelen en Eelderink Zelhem

 

Daar zijn we erg blij mee!

Oud brood

Elke week krijgen we een flinke hoeveelheid 'oud' brood. Van witte puntjes tot krentenbrood. Het lag vaak de dag daarvoor nog in de winkel.

 

Eerder kregen we via via via wel eens een grote lading met brood. Het was altijd wat onzeker hoeveel er na al die adresjes van dierenhouders nog voor onze varkens overbleef. Zodra we heel veel kregen, probeerden we het brood goed te drogen zodat we het ook in de 'magere tijden' konden voeren. Want het kon zo maar weer eens weken duren voordat er weer wat kwam.

 

Gelukkig kregen we ineens een telefoontje, van iemand die wel iemand kende die elke week een boel brood weg moest gooien. Omdat niemand het wou hebben, aangezien alles in plastic zakjes zit (en het dus veel werk is om het uit te pakken en aan je dieren te voeren)

Dat bleken vele vuilniszakken brood per week te zijn. Gemiddeld zo'n 3 kliko's vol, en dat elke week! Helemaal geweldig dus.

 

Heel af en toe krijgen we nog een aantal grote zakken met broden van die 1e leverancier, en dan is het dus extra feest! En het leuke is: als wij nu eens veel meer krijgen van de nieuwe leverancier, dan geven we weer een gedeelte aan die 1e.

 

Die 1e brood leverancier heeft trouwens zelf ook een mooie site. Hij komt bij mensen langs voor het scheren van hun schapen, alpaca's, en geiten. Hij kan hun nagels/klauwen goed verzorgen en bekappen, en helpt met het toedienen van ontwormingsmiddelen.

 

Klik hier voor zijn website.

Oude (moestuin)zaden.

Om te zaaien in velden die zijn 'omgewroet'.

 

In onze grond zitten al heel wat onkruidzaden. Van al die keren dat een varkensveld even niet in gebruik was en het onkruid en gras in de bloei schoten en zich uit konden zaaien. Dus elke keer als een stel varkens al het groenvoer uit hun veld wel op hebben gegeten of onder hebben gewerkt met hun neus, dan hoef je het veld maar een paar weken rust te gunnen en er groeit alweer van allerlei lekkers. Daar hoeven we verder niets voor te doen.

Maar soms komt er wel heel veel van hetzelfde op, en/of willen we gewoon even wat variatie in die velden. Voor dat doel hebben we altijd wel een emmer staan met handenvol oude (moestuin)zaden. Gekregen van leden van het Moestuinforum die hun 'zadenbak' op hebben geschoond. Want zaden hebben een houdbaarheid, en na die datum gaat de kiemkracht bijvoorbeeld achteruit. Dat is lastig voor in de tuin, als je rijtjes zaait waar dan gaten in vallen omdat niet alles meer op komt.

Maar voor de varkensvelden maakt dat niet uit, er komt altijd nog wel wat op, en als er iets weg blijft dan missen we dat ook niet. Zo groeit er ondertussen van alles in onze velden. Van sla tot boontjes, van pompoenen tot rucola. Hier en daar laten we die groenten en kruiden ook weer bloeien en uitzaaien, zodat we de komende jaren steeds weer wat terugvinden tussen het gras en onkruid.